De Leefkeuken

De keuken is al lang geen saaie omgeving meer. Er wordt in geleefd en alle dagelijkse verhalen komen er samen. We mogen met recht stellen dat de keuken inmiddels tot een centrale ontmoetingsplek in huis is verheven. Zeker na de afgelopen jaren, waarin voor een groot deel het coronavirus, het thuiswerken tot de nieuwe norm heeft verheven.

Maar om goed te kunnen werken thuis, wilt je het liefst een omgeving om je heen waarin je jezelf prettig voelt, comfortabel kunt werken en snel jouw koffiebeker kunt vullen. De keuken is hier dan ook de uitgelezen plek voor. Om ervoor te zorgen dat jouw keuken helemaal klaar is om in geleefd en gewerkt te worden, zoomen we in deze blog dieper in op verschillende mogelijkheden om jouw keuken ook om te toveren tot een perfecte thuiswerkplek.

Creëer je eigen thuiswerkplek

Het mooie van thuiswerken, is dat je zelf de inrichting kunt bepalen je bent vrij om een sfeer te creëren die bij je past. In eerste instantie hebben mensen de neiging om de situatie op kantoor na te bootsen, terwijl dat zeker niet hoeft. Je bent namelijk veel productiever in een omgeving waarin je je thuis voelt. Organiseer bijvoorbeeld jouw eettafel, bar of kookeiland zoals je zelf wilt, kies jouw favoriete muziek en geniet tijdens het werk van je eigen, verse koffiebonen.

Betrokken bij werk én gezin

Een leefkeuken. De term zegt het eigenlijk al; een plek om te koken, te leven en ook te werken. Hoe creëer je een fijne leefkeuken? Heb je een kookeiland in de keuken? Dan zit je goed, want een kookeiland is niet alleen erg mooi om te zien, het leent zicht ook perfect voor thuiswerken. Je hebt een groot werkoppervlak voor werk gerelateerde spullen en wanneer de werkdag erop zit, ruimt je het eenvoudig op in een van de vele lades die het blok rijk is. Zo wordt jouw keuken weer ‘gewoon’ een keuken.

Juiste houding met goed licht

Bij thuiswerken zijn drie dingen het allerbelangrijkst: een goed zitoppervlak met rugsteun, een werkoppervlak op de juiste hoogte en goed licht.

Heb jij slimme verlichting in je keuken? Maak er gebruik van en kies een stand waarbij je jezelf het beste kunt concentreren. Ben je geneigd om de hele dag te blijven zitten op je stoel? Durf ook eens staand te gaan werken aan de bar of het kookeiland. Dit is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor jouw creatieve brein. Hoe raar het ook klinkt, staand werken brengt nieuwe inzichten teweeg.

Is jouw eettafel niet hoog genoeg om staand te werken of krijg je last van jouw rug? Wees creatief en gebruik een stapel tijdschriften, boeken of een laptopsteun om deze te verhogen.. En tot slot: gebruik altijd een losse muis en toetsenbord, zodat je niet gebonden bent aan de kleine mousepad.

Beweeg voldoende en zorg voor frisse lucht

Je zit al snel, zonder er erg in te hebben, urenlang in dezelfde houding. Je wordt immers veel minder afgeleid dan op kantoor.  Toch is voldoende bewegen erg belangrijk en heeft het ook nog eens een positief effect. Ga bijvoorbeeld, net als op kantoor tijdens de lunchpauze een rondje wandelen. Of kies een vast moment op de dag dat je even een frisse neus gaat halen of een boodschap gaat doen. Voel jezelf dan ook absoluut niet bezwaard, want op kantoor bent je ook niet continu aan het werk.

Om ervoor te zorgen dat je ook zonder een rondje wandelen voldoende frisse, gezonde lucht binnenkrijgt, is een goede ventilatie onmisbaar. Zet regelmatig de ramen op een kier en voel de schone lucht door het huis heen gaan. Zo ben je nog beter gefocust op het werk.